Sikkerhetsfestivalen

Erlend Andreas Gjære og Mari Bjerck

Personas for sikkerhetsbudskap som treffer

 

Erlend Andreas Gjære

Mari Bjerck

Spor 3 – isf

Kultur

Hvor?

Kulturhuset Banken, Festsalen

Når?

Onsdag, 11:30 - 12:00


 

Erlend Andreas Gjære, Spesialist på sikkerhet og folk, Secure Practice
Mari Bjerck, designantropolog, førsteamanuensis og studieprogramleder, NTNU

Om foredraget

God opplæring bygger på god kommunikasjon, og sikkerhetsopplæring er intet unntak. Men hvordan kan du sikre at dine gode intensjoner fører til en positiv endring av atferd, og til syvende og sist en redusering av menneskelig cyberrisiko? Ved å kjenne dine målgrupper og utforme et skreddersydd budskap, øker man sannsynligheten for at folk tar til seg budskapet ditt.

Secure Practice har i samarbeid med NTNU utført en studie av hvordan folk forholder seg til digital sikkerhet på arbeidsplassen. Basert på en rekke intervjuer med vanlige ansatte, har vi utviklet fem såkalte «personas», som representerer ulike målgrupper i sikkerhetsarbeidet. Hver enkelt av disse beskrives videre av eksempelvis målgruppens risikoforståelse, mestringsforventning, holdninger og følelser.

 Ved hjelp av slike personas kan IT- og sikkerhetsansvarlige øke sin forståelse for ulike grupper av ansatte, for deres forutsetninger og behov. Vi kan også bruke beskrivelsene til å kartlegge hvordan de ulike gruppene er representert i virksomheten, og ikke minst utvikle skreddersydde budskap som virkelig treffer den enkelte.

Om foredragsholderen

Erlend Andreas Gjære er spesialist på sikkerhet og folk, og medgründer i Secure Practice. Digital sikkerhet – og godt personvern – handler nemlig minst like mye om mennesker som teknologi. Med erfaring fra både store og mellomstore bedrifter, inkludert flere år som forsker innen IT-sikkerhet og personvern, og nå som leder i en innovativ teknologibedrift, har Erlend vært borti de fleste problemstillinger som angår sikker praksis i folk sin arbeidshverdag. Målet hans er å gjøre sikkerhet til noe positivt som alle kan bidra til, gjennom felles innsats mot cyberkriminalitet. Med støtte fra Regionale Forskningsfond Trøndelag har Secure Practice og NTNU fått utforske spennende problemstillinger i skjæringspunktet mellom informasjonssikkerhet, organisasjonskultur og design.

Mari Bjerck er designantropolog, førsteamanuensis og studieprogramleder for NTNUs masterprogram i Interaksjonsdesign. Hun er en erfaren forsker med særlig interesse for folk, samskaping og inkluderende prosesser. Mari jobber aller helst ute I felt der folk befinner seg for å observere samspillet mellom både menneskelige og ikke-menneskelige aktører. I sitt arbeid ved NTNUs Institutt for design er hun for tiden sentral i etableringen av en forskningsgruppe som jobber med en relasjonell tilnærming til design av tjenester. Se hennes seneste publikasjon: https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-design-society/article/relational-design/1E74AA9DA053E0678B9306BDD1396A0E

LinkedIn:
https://linkedin.com/in/erlendgjaere/
https://www.linkedin.com/in/mari-bjerck